Susanne Ådahl har lärt sig tillreda draniki, vitryska potatisplättar, av Alina Belskaja. En representativ rätt för det vitryska folket – grannländernas öknamn för dem är ”bulbashi” som betyder ”ett potatisätande folk”.

I vårt soliga kök en söndag eftermiddag berättar Alina Belskaja att draniki – potatisplättar, en populär vardagsrätt i hennes hemland Vitryssland, anpassat sig efter tiderna. I dagens Vitryssland yrkesarbetar stadskvinnorna och har sällan mycket tid att lägga på matlagning. Potatisplättarna kan tillagas på förhand, förvaras i kylskåpet och värmas upp i ugnen täckta av smetana. Det finns även en snabbmatsversion av draniki som kan köpas i gatukiosker i Minsk, Alinas hemstad.

Plättarna kan ätas på olika sätt – antingen fyllda med malet kött då de kallas för ”kalduni”, som betyder trollkarl, eller ätas med bitar av stekt fläsk eller fläsksås.

Andra populära vardagsrätter är borsjtj – rödbetssoppa, galuptsi – kåldolmar, pelmener och babka – tjocka ugnsplättar. Det är fortfarande inte så vanligt med färdigmat i affärerna, förutom pelmener som finns att köpa färdiggjorda.

Den internationella snabbmats-kulturen har nått Minsk. McDonalds byggde till och med en egen restaurang i centrum av staden, den stängdes dock på president Lukashenkos uppmaning. Officiellt uppgavs orsaken vara den att presidenten ansåg snabbmatsrestaurangen vara en folkhälsofara. Den egentliga orsaken var girighet – man ville åt byggnaden.

Flydde till Finland

Vitryssland med sin befolkning på 10 miljoner, med närmare 80 procent grekisk-ortodoxa, ligger på gränsen till Europa inkilat mellan två stormakter – Polen och Ryssland. Vitryssarna anser att de är mera europeiska än sina ryska grannar och Alina förklarar att renässansens och barockens kulturella inflytande nådde fram till Vitryssland, men inte fortsatte längre österut. I språket finns både polska och latinska ord.

Makthavarnas inflytande på folket har Alina fått uppleva helt konkret. Som tonåring var hon aktiv i ungdomsavdelningen av ett parti. Hon minns väl eftermiddagen då hennes mamma gråtande berättade att det kommit en order från skyddspolisen att Alina skulle infinna sig till förhör. Två av hennes unga partikamrater var redan arresterade, anklagade för att ha ritat graffiti. De hade en åttaårig fängelsedom att vänta.

Artonåriga Alina gick under jorden och kom så småningom via Ryssland till Finland. Hon var en av de första vitryssarna som fick uppehållstillstånd av humanitära skäl. Under den sjuårsperiod som hon vistats i Finland har hon inte kunnat återvända hem, men hennes familj har besökt henne här.

Något rivet

Alinas familj är fjärde generationens stadsbor och alla kvinnor i familjen har haft betydelsefulla poster inom den kommunala sektorn – därför har det inte kockats mycket där hemma. Man har lärt sig ett par festmenyer som man sedan tar till vid festliga tillfällen.

I Alinas familj är det vanligt att man tillagar draniki på söndagar. Hela familjen samlas i köket och så sitter man runt köksbordet och pratar om allt från kärlek till politik. I den vitryska kulturen är köket en ytterst central plats. Där samlas alla, både familjemedlemmar och gäster för att umgås och avnjuta god mat tillsammans.

Då draniki tillagas i Alinas familj är arbetsfördelningen följande: kvinnorna skalar potatisen, männen river den och kvinnorna steker plättarna. Vi följer samma mönster hemma hos oss med Alina som vår kunniga guide.

Ordet draniki har sin grund i verbet draste som betyder att riva och därmed betyder draniki bokstavligen ”någonting rivet”. Potatis i någon form avnjuts med nästan varje vitrysk måltid.

En sup före

När man äter tung mat är det sedvanligt att ta en vodkasup innan maten så vi tar oss också ”en liten en”, Alina har hämtat med sig vitrysk vodka gjord på björksav. Den här hos oss kända drinken ”vitrysse” gjord på en blandning av vodka, kaffelikör och mjölk är närmast okänd i Vitryssland.

Efter vår fördrink hugger vi in på plättarna och pratar om Alinas tid i Finland. Hon har i ett skede kandiderat för Samlingspartiet i kommunalvalet och sitter nu i styrelsen för Helsingfors universitets studentkår.

Alina irriterar sig på de finländska mediernas rapportering om hennes hemland, och hon tycker att benämningen Vitryssland är vilseledande, och önskar att man i stället använde namnet Belarus. Så heter landet officiellt på engelska och tyska.

– Vitryssland ses alltför ofta som något slags afrikansk diktatur mitt i Europa och samtidigt som en del av Ryssland. Vitryssland är en självständig stat som har ett eget språk och en egen kultur och där folket också under Lukashenko strävar att ändra landets politik.

Då hon lägger till salt i potatismassan säger Alina ”nu ska vi se om jag är förälskad”. I Vitryssland säger man att om maten är för salt tyder det på att kocken har tankarna upptagna av kärlek.

Plättarna blir inte riktigt så salta, men nästa gång hoppas vi bli ordentligt törstiga!

Draniki – potatisplättar

2 kg rå potatis, rivet så att man får en potatismassa (inte strimlor)

2–3 tsk salt

2–3 msk smetana

2 ägg (valfritt)

ryps- eller solrosolja till stekningen

Blanda ihop ingredienserna och stek i olja. Servera plättarna med en blandning av smetana och gräddfil.

Texten har tidigare publicerats i Voima.

Susanne Ådahl

 

Lämna en kommentar