Blackwater-grundare bygger privatarmé för Venezuelas opposition

av Ana Valdés

Grundaren till det ökända säkerhetsbolaget Blackwater söker för tillfället finansiering för att inrätta en privatarmé bestående av 5 000 legosoldater för deltagande i krisen i Venezuela. Ett privatstött kuppförsök i landet kunde tvinga USA till militär intervention, anser experter.

Då jag befann mig i Bagdad i tiderna, lärde jag känna en ung man från Peru. Han var en av de privata säkerhetsvakter som skyddade hotellet där vi internationella journalister bodde. Alan Garcia hette han, som den tidigare peruanska presidenten, och var anställd av det privata säkerhetsbolaget Blackwater — som numera bytt namn och heter Academi. Han längtade hem och ringde senare till mig flera gånger, och vi började brevväxla. Han ringde upp mig häromdagen och berättade att han nu var i Colombia, nära gränsen till Venezuela, och att hans förband deltog i militära manövrar där.

I ljuset av de senaste rapporterna om att Blackwaters grundare Erik Prince skulle hålla på att sätta ihop en 5 000 personer stark insatsstyrka för att operera på venezuelansk mark, frågade jag om hans manövrar hade något med situationen i Venezuela att göra. Han skrattade kort och sa:

— Tro inte på allt som tidningarna skriver. Jag ringer om det blir någon förändring.

Legosoldaternas prins

Just nu samlas flera av världens största vapenföretag på Stockholmsmässan i Älvsjö (13–15 maj) för att marknadsföra sina produkter. Bland de medverkande finns bland annat företag som tillverkar kärnvapen och sådana vars vapen används mot civila i kriget i Jemen.

Bland dem som ställer ut finns också flera svartlistade bolag, till exempel Babcock International, ett brittiskt företag som har en central roll i utvecklingen av Storbritanniens nya flotta av Tridentatomubåtar. Babcock International finns med på Nordeas och Swedbanks listor över företag som bankerna inte investerar i, på grund av företagets inblandning i kärnvapenproduktion.

Erik Prince. Foto: Wikimedia Commons.

På mässan finns likaså inköpare från Blackwater — eller egentligen Academi — världens största privata armé, grundad av den republikanska miljardören Erik Prince. Han är bror till Donald Trumps utbildningsminister Betsy deVos och medlem av Trumps inre cirkel. Prince har varit i hetluften under de två senaste veckorna, efter nyhetsbyrån Reuters avslöjande om att han söker finansiering för att sätta ihop ett privat truppförband på 4 000–5 000 personer för att — på ett eller annat sätt — ta del i ett presumtivt regeringsskifte i i Venezuela, där presidentposten för tillfället är omstridd. Den sittande presidenten Nicolás Maduro vann officiellt presidentvalet i maj i fjol med bred marginal, men valresultatets tillförlitlighet ifrågasattes både internt och internationellt, och 54 länder, inklusive USA, Tyskland, Frankrike, Argentina, Chile, Colombia och Brasilien, har i stället erkänt utmanaren Juan Guaidó som landets rättmätiga president. Tidigare i vår försökte Guaidó befästa sin position i en kuppliknande operation, men fann att landets militär fortfarande var lojal med Maduro. USA har pressat på ett maktskifte genom hårda sanktioner mot Venezuela, sanktioner som enligt en studie från den amerikanska tankesmedjan Center for Economic and Policy Research har krävt 40 000 venezuelaners liv. Venezuela. Den ansedda fredsaktivisten och journalisten Robert Koehler förutspår i ett blogginlägg på antiwar.com att Venezuela är på randen till en ekonomisk och social kollaps.

Enligt anonyma källor som Reuters talat med vill Erik Prince nu ställa en privat armé på upp till 5 000 soldater till Guaidós förfogande. Prince är inte längre ägare till Blackwater/Academi, som han sålt för att grunda ett nytt ”säkerhetsbolag”, Frontier Services Group (FSG), men som i praktiken sysslar med samma verksamhet som Blackwater, och även anställer flera av dess tidigare arbetstagare. Det är förmodligen i detta företags regi som det är tänkt att den nya Venezuela-styrkan ska agera. Prince har inte själv kommenterat påståendena, men hans talespersoner uppger att Prince inte förbereder några operationer i eller i anslutning till Venezuela, men att ”han har en plan för Venezuela, på samma sätt som han har en plan för många andra områden”.

Massaker i Irak

Blackwater grundades 1997 och blev snabbt anlitat av den amerikanska regeringen för att bland annat utgöra spjutspetsen i kampen mot colombianska drogbaroner. Den militära drogkampanjen i Colombia presenterades av president Bill Clinton år 2000 och gick ut på att träna colombianska poliser och soldater i terrorismbekämpning och urbant krig. Amnesty International kritiserade redan då företagets metoder och colombianska politiker ansåg att företagets delaktighet i kriget mot drogerna var en rimridå för att bekämpa de inhemska gerillarörelserna FAR och ELN.

Men det var inte bara i Sydamerika som Blackwater var verksamt; redan 2003 började bolaget få i uppdrag att skydda högt uppsatta amerikanska officerare och tjänstemän. Deras arvoden utgjordes av sexsiffriga belopp, vilket fick många vanliga soldater att lämna armén för att värvas av företaget. De fick ansvarsfrihet och blev ”orörbara”, ingen domare eller polis kunde döma dem. Den 16 september 2007 förändrades ändå allt i det som skulle kallas för massakern på Nissourtorget i Bagdad, där 17 irakiska civilpersoner sköts till döds av Blackwaters legoknektar.

Fem vittnen bestyrkte att vakterna öppnade eld utan att ha blivit provocerade och att både civila och irakiska poliser fick springa för livet för att söka skydd. Fem av de anklagade privatsoldaterna åtalades och blev dömda som skyldiga till mord och maktmissbruk i en rättegång i USA. Men domen omintetgjordes i en högre instans och företaget betalade i hemlighet stora summor till offrens familjer.

Denna incident påverkade de diplomatiska relationerna mellan Irak och USA och Blackwater blev tillfälligt portat från landet. Men de var snart tillbaka, under det nya namnet Academi. Anklagelserna mot deras metoder har följt företagets raketartade kurva på börsen, idag är de ett av de högst värderade företagen i sin bransch. 2010 sålde Erik Prince Blackwater/Academi, och grundade sin nya legosoldatsfirma FSG, som i första hand är aktiv i Asien och Afrika.

USA avvaktar

Enligt Reuters har Erik Prince lobbat för att USA:s regering skulle stå för notan för de privata trupperna tänkta att användas i konflikten i Venezuela, men källor inom Vita huset har inte bekräftat att Prince lagt fram sitt förslag för den amerikanska regeringen. Källorna uppger också att det amerikanska utrikesministeriet förhåller sig skeptiskt till eventuella planer på att ”privatisera” konflikten i Venezuela, även om Trump uttryckt ett visst stöd för idén. President Juan Guaidó, missbedömde i sitt kuppförsök tidigare i vår de venezuelanska militärernas lojalitet och söker nu i stället stöd från USA. Men i Trumps närmaste cirkel vill ingen riskera ett nytt Vietnam, och Vita huset är därför ovilligt att involvera sig militärt i konflikten. Robert Koehler skriver ändå att en spjutspetsinsats av Princes legosoldater kunde resultera i en situation där USA ser sig nödgat att gå in med trupper i Venezuela. Trots att USA:s höger ställer sig bakom Guaidó mot den sittande socialistiska presidenten Maduro, kritisereras tanken på att Guaidó skulle använda sig av en privat armé för att fälla Maduro. Daniel Jensen skriver i högerzinen Modern Treatise att Guaidó med den strategin riskerar att skjuta sig själv i foten: ”Om Guaidó skulle acceptera Princes förslag, skulle han riskera utpressning och svek. Om operationen för att fälla Maduro skulle misslyckas, skulle Guaidó försättas i en än prekär situation, då hans legosoldater skulle riskera att fly eller godtyckligt vända vapnen mot civila, och på så sätt rasera alla Guaidós legitimitetsanspråk. Vi har sett dylika exempel i Irak, där Blackwaters inblandning äventyrade den amerikanska upprorsbekämpningen, i vilken det var centralt att vinna lokalbefolkningens förtroende.”

Text Ana Valdes
Bakgrund & redigering: Janne Wass
Foto: Fibonacci Blue, om inte annat nämns.

Den översta bilden föreställer deltagare i en demonstration mot militär intervention i Venezuela, som organiserades i Minneapolis i mars. 

   

   

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.