Bo Kaspers Orkester och det mysiga vemodet

av Marcus Carlsten

Bo Sundström, låtskrivare och sångare befinner sig i studion när Ny Tid ringer. Bo Kaspers Orkester spelar in sitt nästa album och inspirationen till skivan har hämtats från soulmusiken. Nu ser bandet fram emot en paus och denna vecka spelar de i Tammerfors, Helsingfors och Hangö.

Marvin Gaye och Otis Redding är artister som Bo Sundström nämner som inspirationskällor för den kommande skivan. Samtidigt har deras egen musik beskrivits som både mysig och vemodig.

– Vi nordbor är ju så knäppa. Vi kan ju mysa i vårt vemod … Är det för glatt eller gulligull så tycker vi att det inte känns riktigt. Ett visst vemod i nordisk musik rimmar rätt bra med vår musiktradition. Då blir det lite mys av det. Man kan vara vemodiga tillsammans, säger Sundström.

Bandet har ofta återvänt till Finland sedan deras första spelningar här i början av nittiotalet. Men Sundström som kommer från Piteå besökte Finland långt dessförinnan då han som barn åkte norrut med familjen och korsade Torne älv.

– Vi handlade finsk lakrits, marmelad och jag kan tänka mig att att farsan handlade sprit, haha. Av någon anledning var det kanske något billigare på den tiden. Men vi åkte också helt enkelt för att turista. Det var ju ganska nära, säger han.

Desto längre är det från Piteå till Nyland där han också semestrat. I samband med att finlandssvenska singer-songwritern Frida Andersson gifte sig i Ekenäs förra sommaren passade Sundström och hans flickvän på att bege sig ut på upptäcktsfärd.

– Jag och min flickvän reste runt i södra Finland. Då var vi bland annat i Hangö och det är ju fantastiskt vackert där. Det är skitläckert med casinot och sommarvillorna som den gamla ryska adeln hade. Så vi ser verkligen fram emot att komma dit, säger Sundström.

Svenskt mellansnack

Sundström ser även fram emot spelningarna i Helsingfors och Tammerfors. Att spela på ställen i landet där det finns färre svenskspråkiga ser han inte som något märkligt. Detta eftersom musiken är viktigare för många.

– Vi spelade på en festival i Imatra exempelvis. Då var det ju väldigt finskspråkigt. Men jag tycker inte det är konstigare än att jag går och ser på Manu Chao. Jag kan inte så mycket franska eller spanska och han blandar ju språken. Jag förstår inte så mycket men det är knallkul att lyssna på. Om vi spelar i Imatra är det ju samma sak där. Dessutom kan ju många finnar några ord svenska. Så man är inte helt lost in space, säger Sundström.

Något mellansnack på engelska blir det heller inte.

– Efter inrådan pratar jag svenska mellan låtarna. Det tycks att det blir lite konstigt om jag plötsligt ska börja prata engelska. Man kan säga hej och välkommen på engelska och ”jag hoppas ni förstår hyfsat”. Kanske också att man kortar ner mellansnacket lite så man inte flyger iväg allt för mycket. Man låter musiken vara lite mer central, säger han.

Mindre dialekt i svensk musik

Att Bo Kaspers Orkester spelar i andra nordiska länder tycker Bo Sundström är oerhört kul. De är ett skandinaviskt band enligt honom. Att de skulle släppa ett helt album på något annat språk än svenska verkar dock mindre troligt.

– På förra skivan hade vi en duett med en tjej från Nordnorge som hette Christel Alsos. Då sjunger hon sin del i sången på sin nordnorska. Det där har ju svensk publik fått klia sig i huvudet. ”Vad är det hon sjunger?”. När jag googlade låten så är hennes del i “Håll ut” som den heter inte utskriven. Det kan vara ganska svårt att förstå vad hon sjunger när det dessutom är på dialekt, säger han.

Vad gäller Sundströms egen dialekt, så hörs det att han kommer från norra Sverige när han talar. När han sjunger är det inte lika tydligt.

– Där är jag lite feg. Jag uppfattar det som att det inte riktigt vill fungera. Jag vet att för norrmännen är det jätteviktigt att man sjunger sin dialekt. På svenska har vi inte riktigt den traditionen … Eller det funkar på skånska, det gör det. Till viss mån göteborgska men knappt alltså … Du hör inte så mycket göteborgska när Håkan Hellström sjunger, säger han.

Att Bo Kaspers Orkester trivs i Finland är rätt tydligt. De återvänder nästan varje sommar. Bo Sundström har dock en till anledning för besöket.

– Nu har vi varit i studion så himla länge att vi måste, om inte annat, andas frisk luft igen. Jag undrar vilka asbestångor vi dragit i oss i den replokalen vi har nu, säger han och skrattar till.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.