Nej, allt är inte halleluja

av Lisen Sundqvist

Om några månader kommer valkampanjerna att sparkas igång i USA. Detta sker under märkliga omständigheter eftersom president Trump, förutom valet, har åtal i riksrätten att se fram emot. Den demokratiska valrörelsen är ännu rätt svår att greppa, vilket snabbt glöms i den allmänna segeryran där Nancy Pelosi, demokraternas talman för representanthuset, hyllas för sitt målmedvetna arbete med att föra president Donald Trump inför riksrätt. Trots att inte ens alla demokrater i representanthuset står bakom processen, skapar den ändå huvudbry för Trump och republikanerna.

Mera huvudvärk har den väckelsekristna rörelsen gett den sittande presidenten, och här kommer kritiken från ett litet oväntat håll. Vit, kristen och konservativ man torde ha fått representera medianväljaren i Trumps väljarskara. Noga räknat var Richard Nixon­ först ut med att identifiera potentialen hos denna stora rörelse, men det var Ronald Reagan bjöd in den vita, konservativa kristna högern i finrummet i början av 1980-talet när hans antikommunism behövde extra draghjälp. Det republikanska partiet har under decennier lyckats mobilisera den vita, kristna högern bland annat genom att lyfta fram traditionella familjevärderingar som det brukar heta, och ta avstånd från framför allt två frågor: abort och homosexuellas rättigheter.

När den tongivande evangelikala tidningen Christianity Today den 20.12.2019 publicerar en ledare – skriven av den avgående chefredaktören Mark Galli – som mycket skarpt kritiserar Trump blir sprickan i leden uppenbar för även andra än dem som saken i första hand berör. En osynlig men ingalunda overksam kristenhet som ligger mera på vänsterkanten får synlighet för första gången sedan valet 2016. Christianity Today är ett av de största och mest inflytelserika organen för de väckelsekristna i USA. Att Galli redan i rubriken meddelar att Trump bör avgå är inget mindre än en smärre bomb.

Man räknar med att 80 procent av den vita evangelikala rörelsen röstade på Trump. De 20 procent som inte röstade på Trump utgörs av en förbisedd grupp som nu låter höra av sig vid en för den sittande presidenten mycket olämplig tidpunkt. Det är ingen marginell grupp. Det handlar om miljontals amerikaner, tiotals miljoner enligt vissa bedömare.

Här synliggörs också en av de svaga punkter Trump med viss möda försökt dölja under de senaste åren: han håller ingalunda hela den vita, väckelsekristenheten i sin hand. Framför allt är det sociala frågor som denna del av rörelsen anmält avvikande åsikt om, samtidigt som man anser att symbolfrågorna abort och homosexualitet (eller varför inte rätten att bära vapen) fått och får oproportionerligt mycket utrymme.  En icke obetydlig andel av de väckelsekristna har invandrarbakgrund från exempelvis Latinamerika, och har av tradition drivits av andra frågor: till exempel ekonomisk och social rättvisa. Återstår att se hur denna del av den ack så viktiga evangelikala rörelsen lyckas göra sig hörd i valrörelsen.

Spänningen stiger år 2020 inför både riksrätt och val i USA.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.