Corona slår hårt mot kulturarbetare — fonderna lanserar bidrag

av Janne Wass

Många branscher påverkas av nedstängningen av samhället under coronaepidemin, men en av de mest utsatta är kulturbranschen — framför allt påverkas personer som arbetar på frilansbasis eller som egenföretagare. På sociala medier har det bland annat spridit sig en uppmaning om att besökare som köpt biljetter till inställda kulturevenemang inte skulle begära pengarna tillbaka, eller betala för redan avtalade uppdrag och framträdanden även om de inte blir av, för att på så sätt stöda kulturaktörer som nu blir utan inkomster då publikevenemang ställs in. Men det räcker inte, enligt Konstrådet i Finland, som kräver snabba stödaktioner av staten för konst- och kulturfältet.

”Eftersom uppträdanden svårligen kan göras som distansarbete, innebär inhiberade publiktillställningar och folktomma utställningar tunga ekonomiska förluster för otaliga aktörer på kulturfältet. Mest utsatta är många av de fria konstnärerna på fältet, som nu i flera fall blivit av med sina enda inkomstkällor för åtminstone tre månader framåt, kanske längre. Egenföretagare och och frilansare saknar också ett skyddsnät av det slag som löntagare har”, uppger Konstrådet i ett pressmeddelande.

Konstrådet tillägger att epidemin kommer att slå hårt också mot företag och organisationer inom kulturbranschen, och att vi i värsta fall kan stå inför en kris som hotar hela det kulturella ekosystemet.

För att råda bot på problemet föreslår Konstrådet att staten i samarbete med stiftelser och fonder instiftar 1-3 månader långa arbetsstipendium som skulle kunna sökas av frilansfältet för att klara den värsta ekonomiska krisen.

Svenska kulturfonden och Konstsamfundet har svarat snabbt på Konstrådets uppmaning, och meddelade i dag att de planerar en tillfällig bidragsform för konstnärer, kulturarbetare och konstinstitutioner som påverkas stort av coronakrisen.

– Konstnärer och konstinstitutioner kontaktar oss dagligen med frågor om vilka möjligheter vi har att stödja alternativ verksamhet under avbrottet som coronapandemin medför. Bara för att publiktillställningar nu är omöjliga behöver inte det kreativa arbetet hålla paus, ens av ekonomiska orsaker, i väntan på att läget normaliseras, säger Kulturfondens styrelseordförande Stefan Wallin enligt ett pressmeddelande.

Bidraget ska enligt de preliminära kriterierna riktas till ”kvalitativ verksamhet och nya projekt som sysselsätter under coronapausen”.

– Mänskan behöver föda, vatten och omsorg för att överleva. Kultur för att hålla ihop våra samhällen och hitta våra bättre jag. Nu när regeringen funderar på hur ekonomin ska fås på fötter igen, hamnar kulturbranschen lätt i skuggan av behoven i andra samhällssektorer. Jag uppmanar fonder och stiftelser i Finland att delta i talkot att hjälpa vårt kulturliv att komma på fötter igen efter den här krisen, säger Konstsamfundets styrelseordförande Gunvor Kronman.

Bidraget kan enligt planerna sökas under mars-april. Beloppet som Kulturfonden och Konstsamfundet riktar till Kultur under tiden-bidragen bekräftas senare.

Också för många musikers och musikartisters del är situationen svår. För att hjälpa upp situationen, har biljettförsäljningsbolaget Lippu.fi, evenemangsteknikföretaget Rockway och Musikernas förbund tillsammans grundat en ny webbsida där konserter och eventuellt andra evenemang livestreamas. För att ta del av streamen måste man köpa en ”biljett”. Med den här lösningen försöker man dels stöda musikerna och evenemangsproducenterna, och dels ge publiken tillgång till musikunderhållning. Webbsidan hittar på adressen keikalla.fi.

Vetenskaps- och kulturminister Hanna Kosonen (Centern) har ännu inte kommit med några besked om hur konst- och kulturfältet ska stödas under coronakrisen. För tidningen Itä-Savo uppger hon att hon ”letar efter sätt att stöda kultur- och idrottsfältet” tillsammans med personer från fältet. Däremot vill hon inte kommentera frågan om eventuell tilläggsfinansiering för kultur- och idrottsbranscherna i det här skedet.

Mer information om de finlandssvenska fondernas arbetsstipendium hittas på Kulturfondens och Konstsamfundets webbsidor.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.