Gräshoppssvärmarna hotar vårsådden

av Christin Sandberg

Den värsta gräshoppsinvasionen på decennier härjar i Östafrika. FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, varnar för en humanitär katastrof i de berörda länderna.

Den pågående invasionen av ökengräshoppor i Östafrika har antagit alltmer bibliska proportioner. Den började på Afrikas horn, spred sig till Kenya och i februari vidare in i Uganda, Tanzania och Sydsudan. Men även Oman, Saudi Arabien, Jemen och Pakistan är drabbade. Gräshopporna äter upp skördarna och en hungerkatastrof står för dörren i de berörda länderna. Klimatförändringarna är en bidragande orsak.

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, varnar för kommande matbrist och en humanitär katastrof. Den stora faran ligger i den enorma mängd som gräshopporna äter. De förstör allt i sin väg. En kvadratkilometer stor gräshoppssvärm kan under en dag äta lika mycket som 35 000 personer, enligt FAO. Och de färdas mycket snabbt.

Nödläge i Somalia

Gräshopporna har redan slukat tiotusentals hektar skördar i Etiopien och Somalia sedan i juni ifjol. Tio miljoner människor kan komma att drabbas av svält. Somalia har utlyst nationellt nödläge på grund av situationens allvar. Katastrofen förvärras ytterligare av att den drabbar människor som redan befinner sig i en utsatt situation på grund av krig, torka och översvämningar. Och den drabbar områden där det redan från förut råder livsmedelsbrist.

– I det här området har vi redan tolv miljoner människor som är beroende av matbistånd för att överleva, och vi är rädda att gräshoppsinvasionen kommer att förvärra situationen ytterligare, säger Dominique Burgeon från FAO i Somalia till Al-Jazeera.

Bekämpningsmedel saknas

I Kenya handlar det om den värsta gräshoppsinvasionen på 70 år, enligt FAO, en enda svärm har uppmätts till 2 400 kvadratkilometer.

Daniel M. M’Mailutha, chef för Kenyas nationella jordbruksförbund, säger att nästan alla jordbrukare i Kenya är småbrukare och att de nu befinner sig i ett mycket kritiskt läge.

– Samtidigt som tjocka moln av insekter förmörkar himlen och lägger sig över allt som växer försöker människor desperat mota bort dem genom att skjuta i luften, slå på burkar eller springa runt och vifta med pinnar, berättar M’Mailutha.

Sedan den 28 december 2019 har gräshopporna spridit sig till tolv av Kenyas 47 län, främst i de norra delarna, men även in mot de centrala delarna av landet.

Representanter för regeringen har i tidigare uttalanden sagt att situationen är under kontroll och att de kommer att kunna stoppa spridningen.

Men i ett uttalande för den kenyanska dagstidningen Business Daily- säger jordbruksminister Peter Munya-, att det kommer att ta minst sex månader att få kontroll på gräshoppssvärmarna, vilket innebär ett reellt hot mot livsmedelssituationen i landet.

Enligt Munya saknas det effektiva bekämpningsmedel på den lokala marknaden och kampen mot insekterna har bromsats upp på grund av långa förhandlingar och byråkrati kring importen.

Boskapen drabbas

Daniel M. M’Mailutha berättar att det framför allt är betesmarker i de norra och centrala delarna av landet som har drabbats, vilket får stora konsekvenser för herdar och boskapsskötare som inte har någon mat åt sina djur.

– Situationen förvärras av att vi haft torka tre år i rad, något som det i vanliga fall tar fem år att återhämta sig från, säger M’Mailutha och fortsätter:

– Många av bönderna hade redan hunnit skörda innan gräshoppssvärmarna invaderade landet, men det kommer att bli stora problem om man inte lyckas hejda spridningen av gräshoppor innan det är dags att så nya grödor före regnperiodens början i mars.

Om man inte lyckas bekämpa gräshopporna inom en nära framtid, beräknas de kunna föröka sig femhundra gånger fram till i juni i år.

– Det skulle leda till en omfattande livsmedelsbrist i Kenya, säger M’Mailutha.

FAO uppskattar att det behövs närmare 70 miljoner euro för att stoppa spridningen.

Klimatförändringen en orsak

Gräshoppor är världens äldsta migrerande skadedjur. Den art av gräshoppa som nu härjar är en typ av så kallad vandringsgräshoppa. Den skiljer sig från vanliga gräshoppor i sin förmåga att ändra beteende och bilda svärmar som kan vandra över stora avstånd. Den mest förödande av dessa vandringsgräshoppor är den nu aktuella ökengräshoppan.

Det finns inget som tyder på att spridningen håller på att avta. Tvärtom, enligt FAO, så fortsätter fortplantningen av gräshoppor i Etiopien, Somalia och Kenya, vilket kommer att öka antalet och innebära att nya svärmar bildas i april–maj. Samtidigt förutspås det komma mera regn.

Att gräshoppsinvasionen är så aggressiv i år beror på en rad cykloner och ovanligt stora regnmängder, som drabbat Östafrika och skapat gynnsamma förhållanden för den typ av ökengräshoppa som nu härjar. Enligt FAO är gräshoppor vanliga den här tiden på året, men de har inte i mannaminne varit så många som i år.

Väderförhållandena, med de senaste årens ökande antal cykloner och kraftiga skyfall i Indiska Oceanen ligger bakom den nuvarande situationen. Gräshopporna gynnas av mycket vatten.

Enligt FAO är det här ett exempel på en mindre synlig effekt av klimatförändringen, nämligen hur ändrade väderförhållanden kommer att förändra dynamiken för spridningen och reproduktionen av skadedjur.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.