Ny enaresamisk version av Wikipedia

av Mikael Sjövall

En grupp språkaktivister lanserade i slutet av oktober en enaresamisk version av Wikipedia. Enaresamiska är ett av tre samiska språk som talas i Finland.

– Jag är jättenöjd med lanseringen. Det är många som har kontaktat oss och välkomnat projektet, säger Marja-Liisa Olthuis som leder den enaresamiska föreningen Anarâškielâ servi.

Endast cirka 450 personer talar enaresamiska i Finland i dag, vilket betyder att språket är utrotningshotat.

Tack vare den digitala domänvinsten är enaresamiska nu en av totalt 303 aktiva språkversioner som har publicerats på den webbaserade encyklopedin. I början av december då denna artikel publiceras på webben, har 1 913 enaresamiska artiklar publicerats på Wikipedia. Den senaste månaden har det tillkommit närmare 700 nya artiklar.

– Det är i synnerhet unga skribenter som bidrar med nytt innehåll i ett rasande tempo, säger Olthuis, som undervisar i enaresamiska vid Uleåborgs universitet.

Arbetet med att skriva enaresamiska artiklar för Wikipedia har pågått i flera års tid. En av eldsjälarna bakom projektet är den italienske språkaktivisten Fabrizio Brecciaroli.

– Wikipedia kräver att navigeringen, rubriceringen och länkarna ska fungera på enaresamiska och så får artiklarna inte vara alltför korta, säger han.

Hur gör ni om ni är osäkra på den enaresamiska terminologin?

– Vi diskuterar termer och olika benämningar med andra skribenter på Wikipedias enaresamiska debattsida och jämkar oss fram till en lösning.

Wikipedia ställer inga minimikrav på det totala antalet artiklar som ska finnas på ett visst språk för att en språkversion ska registreras, men det måste finnas en kontinuitet i uppladdningen av artiklar.

Föreningen Anarâškielâ servi driver för närvarande ett projekt som engagerar 100 enaresamiska skribenter. Målet är att skriva upp till 1000 sidor text.

– Vi har skribenter i alla åldrar. De äldre har ett bredare ordförråd, men de svävar ibland på målet när det gäller stavningen eftersom de inte är vana vid att skriva sitt modersmål, säger Brecciaroli.

Den enaresamiska versionen av Wikipedia bjuder bland annat på artiklar om alla världens länder, en lång rad städer och aktuella fenomen, men också texter om till exempel spanska sjukan, Saimen, rapartisten Amoc, Sofi­ Oksanen­ och Tove Jansson. Tills vidare saknas enaresamisk information om coronaviruset, men det är på kommande, intygar Brecciaroli.

– Vi har försökt beakta de behov som lärare och småbarnspedagoger har i sitt dagliga arbete, säger Brecciaroli.

Klivet till Wikipedia har noterats också utanför landets gränser.

– Det har ett enormt symbolvärde.  Den enaresamiska språkversionen av Wikipedia ger språket högre status och erkänsla, säger Annika Pasanen, professor i sociolingvistik vid Samiska högskolan i Kautokeino i Norge.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.