Tre frågor till Panda Eriksson

av Mio Lindman

ordförande för Trans r.f., som har formulerat ett medborgarinitiativ för transrättigheter som går under namnet ”Rätt att vara”. Initiativet samlade de behövliga 50 000 underskrifterna för riksdagsbehandling på mindre än två dygn.

1. Vad handlar medborgarinitiativet om?

– Den nuvarande translagen är problematisk och bör ändras. Bort med sterilitetskravet. Enligt FN:s experter och Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter bryter det mot rätten till fysisk och psykisk integritet. Dessutom kränker steriliseringskravet transpersoners människovärde.

– Den nuvarande translagen kräver en medicinsk diagnos för att det juridiska könet ska kunna korrigeras. Processen kränker självbestämmanderätten och får inte vara en förutsättning för juridisk könskorrigering. Den medicinska och juridiska processen ska skiljas åt.

– Initiativet föreslår att kön ska bekräftas med egen anmälan av alla som fyllt 15. Personer under 15 år ska kunna bekräfta sitt kön med vårdnadshavares godkännande. I Europa har Malta, Irland, Danmark, Norge och Holland tagit i bruk motsvarande praxis. Dessutom: ”transregistret” måste bort. I befolkningsregistret finns ett register på personer som juridiskt korrigerat sitt kön. Om det hamnar i fel händer utgör det ett hot mot dessa personers säkerhet. Att upprätthålla en databas som innehåller denna känsliga information kränker rätten till privatliv.

2. Finland har fått kritik för att sterilitet krävs av dem som vill ändra sitt juridiska kön. Varför har det varit så kämpigt att förändra detta i Finland?

– Det största problemet har varit den politiska viljan. Trots idel vackra löften om mänskliga rättigheter har transfrågorna aldrig fått ens en promille av den uppmärksamhet de borde få bland beslutsfattarna, trots att många politiker har fört kampanj utifrån hur de förbinder sig till minoritetspolitiska frågeställningar. Tiden har kanske inte heller varit helt mogen för ett medborgarinitiativ, och det har krävts mycket ”publikarbete”, det vill säga att höja medvetenheten bland allmänheten om varför translagen är problematisk. Nu finns det en förmåga att behandla transfrågor exempelvis i finländska medier. Det handlar om riktiga liv, riktiga människor, inte någon hypotetisk liten minoritet vars rättigheter är obetydliga.

3. Du ställer också upp i kommunalvalet i år. Vad kan kommunalpolitiker göra för att föra fram transpersoners rättigheter?

På en kommunal nivå kör Trans r.f. med en kommunalvalskampanj med fem krav som brainstormats fram tillsammans med våra medlemmar. Kraven kan hittas här

Foto: Tinksu Wessman

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.