Övergreppserfarenhetens plats i litteraturen

av Peter Björkman

Anna Fohlin Mattssons nya bok Ur arbetsboken – en pamflett; sviter inleds med följande diktrader:

kvinnan på stödcentrat för incestöverlevare sa
Du måste ha fått alla litterära priser som finns att få
för dina böcker

Boken utvecklas till en stridsskrift för legitimiteten i att skriva om de erfarenheter som bottnar i att ha blivit utsatt för sexuella övergrepp i barndomen. Och att faktiskt kunna ha det som sitt litterära område. Särskilt som boken tydligt visar på hur mycket de böcker hon skrivit utifrån sina erfarenheter hjälpt utsatta barn att sätta ord på sina upplevelser.

Detta är tyvärr inte självklart. Efter att ha gett ut sina böcker (sex diktsamlingar och tre självbiografiska romaner) på ett stort och etablerat förlag under 25 års tid förlorade hon sitt förlag. Fohlin Mattsson presenterade en ny självbiografisk roman som hon trodde skulle kunna göra nytta och dessutom säljas i de ”metoo-tider” som rådde. Men fick nobben.  Redan efter den tredje romanen hade förläggaren sagt ”du kan inte fortsätta att skriva bara om dig själv”. Men vid den fjärde romanen var det definitivt stopp.

Mattsson kontrar med att sexuella övergrepp på barn inte är en angelägenhet som bara är intressant för författaren, särskilt då statistiken talar för att riktigt många barn är utsatta: men om nu statistiken säger

tre i varje klass 
måste jag svara
är tre i varje klass bara en enda människa: jag själv

Perspektiven breddas så, och författaren berättar om hur kommuner drar in stöd till center för incestöverlevare. Om människor vars erfarenheter tigs ihjäl. Om ett samhälle som vänder bort blicken och snarare bidrar till att lägga skulden på den som utsatts för sexuella övergrepp.

incestöverlevaren som gör litteratur
av sina erfarenheter 
tilldelas samma låga status
som horan, dåren och den hemliga älskarinnan

Mattsson konstaterar att författare som hon skulle kunna vara en del av lösningen när det gäller avskaffandet av mäns våld mot kvinnor och vuxnas våld mot barn, precis som Ivar Lo-Johansson en gång i tiden var det när det gällde statarsystemets avskaffande.

Boken är en pamflett som fyller sitt syfte att öppna mina ögon för ett riktigt obehagligt samhälleligt undanträngande av incesterfarenheten, men som också innehåller några av de mest lättillgängliga och drabbande dikter jag läst av poeten Anna Fohlin Mattsson (tidigare utgiven under namnet Anna Mattsson).

jag läser klottet på bergväggen

BEFRIA
POESIN

det är kanske att begå harakiri
att publicera diktsviter som denna

jag läser klottret på bergväggen

BEFRIA
POESIN

och jag kommer inte
att ta en kölapp
och sätta mig tyst i väntrummet
till den fina litteraturen

jag begår hellre harakiri

det är min mage min buk mina inälvor

det är mina knivar

det är mina ord

Jag anbefaller, läs boken!  Och särskilt om du är förläggare på ett hyfsat stort förlag.

 

Anna Fohlin Mattson:
Ur arbetsboken – en pamflett; sviter.
Poesiwerken publishing, 2021.

 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.