Gunnar Högnäs skriver frikostigt om tillvarons små och stora underverk

av Bengt Berg

Boken har blivit tummad, nött och dekorerad med kaffefläckar. Vi har umgåtts genom förvintern, närmat oss varandra, gjort vissa stopp då och då för att sedan återförenas. Det är en bok som kräver sin tid och läsart, Gunnar Högnäs femte med dikter och prosastycken. Den heter Notapparat, vilket förklaras i slutet av boken där det också kommer en försonande koppling till mina kaffefläckar: ”Kanske en notapparat kan vara något av en kaffekvarn, en mojäng för att maniskt veva fram texter stup i kvarten.”
Det flödar friskt och lätt ur Högnäs skaldefjäder även när han gått över till datorns tangentbord. Han tycks så till den milda grad självkritisk att han lade in nästan 40 år av lyrisk tystnad efter första samlingen. Det hade blivit ”alltför mycket mani, lite som det kan gå med olika saker, spel, fotograferande, sociala medier. Jag gick omkring med min diktradare eller -skanner, försökte göra vareviga stund till dikt (visst överdriver jag lite här, men inte mycket). Det blev för krystat, tvångsmässigt. Diktskrivandet blev en mur mellan mig och mitt liv, mellan mig och omvärldens ansikten.” (ur Poeters lördagssoffa # Nickopoet.com)
En sådan obarmhärtig självkritik är högst ovanlig bland författare och jag måste säga att jag både förstår Högnäs räfst med sin egen ohämmade produktivitet och samtidigt protesterar. Brokigheten, det om än ojämna men alltid generösa diktflödet – från ordknappa haikus till längre och kortare prosapartier – gör faktiskt läsningen till ett hisnande äventyr.
Det finns också en stor formmässig variation i dikternas typografi, prövande och sökande, strikta och konsekventa eller lekfullt experimentella. (Här måste jag tillstå att jag har svårt att förstå vitsen med att på vissa ställen dra ner bokstävernas svärta till knappt läsbart grått.)
Samma bredd bjuder också innehållet på: naturen under olika årstider, ögonblicksbilder fångade i flykten. Här finns centrallyriska dikter, både sådana som vänder sig utåt i tillvaron och de som utspelar sig på ett inre plan. Ett smakprov får bli slutstroferna i dikten ”KOLLEGIALITET­ (AVSKED)”:

Någon är borta ett tillfälligt skratt
En kommentar färgstrimma genom
bordets sorl. Fingrar som bläddrar

i tidskrift, ögon som läser, ett par
ögon aldrig ensamma i sig själva.
Hur nära är vi inte, att aldrig vara

nära.
Gunnar Högnäs skriver en sorts förnimmandets poesi, där tillvaron registreras, dechiffreras och översätts till dikt. Ibland på gränsen till det melankoliska eller filosofiska. Också humoristiska som under coronasommaren då ”Ryska jaktplan kränker / finländskt luftrum, vi / är inte längre luft / för varandra, för andra.”
Detta om dikterna.
Avdelningen ”Verklighetens gångjärn” består av kortprosabitar med måsars skrän, myggors blodtörst och andra flygfäns aktiviteter. Detta vid sidan av Platons grottvarelser och Zuckerbergs människobubblor vilket gör det helt konsekvent att ”Solen är en hårig spindel.”
Stilla flyter inte bara Don utan även Aura å. En kråka glider över Domkyrkobron och runt om och en bit bortom pågår Universum för den som har tillgång till en stjärnkikare.
Bilder ur barndomen repriseras i minnets matinéföreställning som när Sputniken hade skymtats över Jakobstad, stort blandas med smått precis som i verkliga livet.
Till bokens finaste passager hör mötet mellan de två som älskar och älskar varandra: ”Våra magar lekte hela sängen svallar. Djupet under täcket signalerade de till varandra som knölvalar kalibrerade för gemensam våglängd, bluetooth för privat bruk. Mellan oss skimrade en lustig spermasträng, som långfil tills den brast.”
Även om jag uppskattar den frikostiga utdelningen av dikter och texter i denna bok, så kan jag ändå smågnälla lite: att en och annat dikt känns föga nödvändig.
Men ändå, Gunnar Högnäs är en frimodig poet, som räds varken det enkelt storslagna eller underverken på jordbacken. Förlagets namn: Ett Projekt Ryggverk, bara det!

Bengt Berg

Gunnar Högnäs:
Notapparat –
dikter, prosasviter.
Ett Projekt Ryggverk, 2021.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.