Intimt om Extinction Rebellion

av Janne Wass

”FUCK YOU!” vrålar Samantha Lovelock, en av de unga klimataktivisterna i centrum för rörelsen Extinction Rebellion, som i april 2019 stängde ner centrum av London i en av vår tids mest uppmärksammade protester. Målet för hennes vrede är hennes pappa Roger­ Hallam, den walesiska småbrukaren som var den främsta arkitekten för protesten.

Efter den lyckade aktionen skedde en brytning i organisationen. Scenen där Lovelock med tårar i ögonen skriker åt sin pappa och stormar ut från rummet har föregåtts av ett möte hon sammankallat med gruppens inofficiella ledning. Hon har samlat mod för att våga ställa sig upp mot Hallam och kräva att de ungas röster blir hörda. Hallam, vars mantra är ”om du inte är i fängelse, är du inte i motstånd”, vill trots protester från de flesta i gruppen genomföra en drönaraktion mot flygplatsen Heathrow. Efter Lovelocks emotionella tal där hon bönar honom att inte utföra aktionen i Extinction Rebellions namn, åsidosätter han helt hennes argument, vilket leder till utbrottet.

Maia Kenworthys och Elena Sánchez Bellots 80 minuter långa dokumentär Rebellion, som streamades på filmfesivalen Docpoint, ger en intim inblick i Extinction Rebellions kärna och fem av dess centralfigurer. Utan att djupare problematisera det, ger filmen genom intervjuer med de aktiva en beskrivning av problemen med att försöka styra en gigantisk, i teorin ledarlös organisation, speciellt då den första entusiasmen lagt sig och meningsskiljaktigheterna blir tydliga.

Efter den lyckade aprildemonstrationen som fick Storbritanniens Toryregering att utlysa nödläge för klimatet, började det bubbla inom Extinction Rebellion. Hallams läger fortsatte med uppmärksammade aktioner, som att limma fast sig  på lokaltågets tak i rusningstrafik, medan andra arbetade för bredare koalitioner och diplomati. Samtidigt höjdes allt fler röster både utanför och inom Extinction Rebellion som uppmärksammade bristen på klass- och diversitetsdiskussion samt kapitalismkritik – en vit medel­klassrörelse.

Filmskaparna går fram med varsam hand. Genom fokuset på några centralpersoners upplevelser och erfarenheter blir resultatet medryckande, och filmens dramaturgi är skickligt uppbyggd. Ett snäppet mer analyserande grepp hade ändå gett filmen lite mer tyngd.

Framför allt är filmens förtjänst ändå att den levande fångat ett ögonblick i historien. Rebellion påminner oss också om hur långt vi faktiskt kommit på en ganska kort tid då det gäller diskussionen om och kampen mot klimatförändringen. Det är lätt att ge upp hoppet om vi bara ser på allt som inte gjorts – och det inger­ framtidshopp att påminnas om att mycket faktiskt har skett, och att aktivism kan förändra världen.

Rebellion.
Dokumentär. 80 min.
Regi: Maia Kenworthy, Elena Sánchez Bellot. Producerad av Kan Mansoor för Beyond the Emergency.
Docpoint-festivalen pågick
31.1–6.2.2022.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.