Israel har haft fem val på fyra år. Benjamin Netanyahu är sedan december igen regeringens ledare. Israeliska politiker och forskare som Ny Tid talat med är missnöjda med Netanyahus återkomst till makten.
Eric Rimon-Mazig, född i Israel men numera bosatt i Finland, säger att han inte trodde att Benjamin Netanyahu skulle återvända till premiärministerposten.
– Hans återkomst som premiärminister är som ett slag i magen. Med Netanyahu vid makten riskerar Israel att alltmer orientera sig bort från liberalism och demokrati.
Netanyahu satt tidigare på premiärministerposten åren 1996–1999 och mellan år 2009 och 2021. Naftali- Bennet från partiet Nya högern fungerade som premiärminister från 2021 till sommaren 2022. Yair Lapid från Yesh Atid satt från juli till december samma år.
Den nya regeringen under Netanyahu består av flera högernationalistiska och religiösa partier. Förutom Netanyahus Likud finns även Shas, Förenade Torahpartiet och det religiösa sionistpartiet i maktens korridorer.
Ron Kronish håller för sannolikt att palestiniernas demonstrationer mot Netanyahus regering kommer att fortsätta och bli större både på Västbanken och i östra Jerusalem.
– En tvåstatslösning mellan Palestina och Israel ter sig allt mer osannolik.
Extremhögern på frammarsch
Även Ron Kronish, amerikansk-israelisk författare bosatt i Jerusalem, är negativt inställd till Netanyahus återkomst.
– Jag hade hoppats att han inte skulle bli premiärminister igen. Vänster- och centerpartierna kunde inte samarbeta för att forma en regering. Det här gynnade Netanyahu.
Efter det senaste valet 1 november 2022 fick Likud 32 platser i Knesset medan tvåan Yesh Atid erhöll 24. Netanyahus regering, som svors in 29 december, har 64 platser av 120 platser i parlamentet. Kronish förklarar att extremhögern lyckades få mer makt än förväntat.
– Exempelvis det religiösa sionistpartiet fick många fler platser än vad opinionsmätningarna förutspådde. Det är oroväckande att så många religiösa partier sitter vid makten, tycker Kronish.
Det religiösa sionistpartiet beräknades få runt sex mandat men fick i stället 14.
Lapid i oppositionen
Yair Lapid är numera ledare för oppositionen. Ron Kronish konstaterar att han var den främsta utmanaren till Netanyahu när det gällde regeringsalternativ. Rimon-Mazig anser att Lapid lyckades åstadkomma större förändringar i det israeliska samhället under bara några månader än vad Netanyahu lyckats med på flera år.
– Netanyahu har bland annat inte kunnat stoppa den utvandring som alltjämnt sker från Israel för tillfället. Israel är inte tillräckligt innovativt.
Rimon-Mazig tillhör det socialdemokratiska partiet HaAvoda, som sitter i oppositionen. För HaAvoda gick det illa i valet. Partiet fick endast fyra mandat – tre färre än senast.
Liksom HaAvoda önskar resten av oppositionen att Israel blir mera demokratiskt. Sammanlagt tio partier är representerade i Knesset, Israels parlament. Att Israel har haft fyra val på fem år är inte heller bra, säger Rimon-Mazig.
– Det påverkar landets utveckling negativt. Israel måste skapa en regering som sitter hela mandatperiod.
Auktoritär politik
Rimon-Mazig beskriver Netanyahu och hans parti Likud som ett -center-höger-parti. Likud har med tiden orienterat sig högerut och för en alltmer auktoritär politik.
Netanyahu anklagas sedan ett par år tillbaka för korruption. Det här är ytterligare en orsak som Rimon-Mazig lyfter upp för att Netanyahu inte borde ha fått återta premiärministerposten.
– Frågan är ändå vem som kan utmana honom. Han har på ett framgångsrikt sätt marknadsfört uppfattningen att endast han kan styra landet. Men det är nog inte Netanyahu som drivit fram den positiva utvecklingen i Israel – istället är det den privata sektorn genom innovationer som stått för nytänk i landet.
Att Netanyahu ännu en gång tillträder på premiärministerposten betyder också problem för palestinierna. Rimon-Mazig säger att Netanyahu gärna ser att de illegala bosättningarna på Västbanken byggs ut.
Ron Kronish håller för sannolikt att palestiniernas demonstrationer mot Netanyahus regering kommer att fortsätta och bli större både på Västbanken och i östra Jerusalem.
– En tvåstatslösning mellan Palestina och Israel ter sig allt mer osannolik.
Kronish påpekar även att PLO, Palestinska befrielseorganisationen som styr på Västbanken, endast med svårigheter regerar i enlighet med demokratiska principer.
– PLO:s ledare Mahmoud Abbas har styrt organisationen i 17 år. Han var endast vald för fyra år. Att en ny ledare skulle träda fram är osannolikt i nuläget.
På Gaza är det den fundamentalistiska sunnimuslimska rörelsen Hamas som har makten. Rörelsen är känd för sitt väpnade motstånd mot Israel. Den förnekar också Israels rätt att existera som stat.
Hur länge i ämbetet?
Benjamin Netanyahu är 73 år gammal. Hur länge han stannar vid makten är Rimon-Mazig och Kronish oense om.
– Jag tror inte att Netanyahu sitter länge som premiärminister, då han är så gammal, säger Eric Rimon-Mazig.
Ron Kronish kontrar med att Netanyahu är vid god hälsa och verkar inte ha några planer på att lägga av med politiken. Han säger att Netanyahu försöker göra allt för att inte hamna i fängelse på grund av åtalen mot korruption som väckts mot honom.
– Jag hoppas ändå inte att han blir långvarig på premiärministerposten. Mycket beror på hur hans politiska motståndare kan samarbeta, säger Ron Kronish.
Foto: John Illman