EU behöver en stark vänster

av Jonas Sjöstedt

 

Det är snart sommar – och val till EU-parlamentet. Denna gång sker valet mot en särskilt allvarlig bakgrund. EU behöver skärpa upp klimatarbetet om de egna målen ska nås. Kriget i Ukraina står och väger, ett starkt och uthålligt stöd till de kämpande ukrainarna är nödvändigt för att deras nation och demokrati ska överleva. Det är också viktigt för hela Europas framtid. Samtidigt finns risken att EU-parlamentet får samma typ av politisk majoritet som Sverige och Finland, traditionell höger i oskön förening med högerextrema och rasistiska krafter.

 

Det behövs en stark vänster som driver på klimatpolitiken, försvarar löntagarnas rättigheter, står stadigt i stödet för Ukraina och som kan besegra extremhögern. Vi behöver mobilisera våra väljare och vässa våra argument. Men vi måste också vara beredda att förändra EU där unionen brister. Om EU ska klara den nya tidens utmaningar så måste unionen vara beredd att överge gamla dogmer.

Under senare år har EU skärpt klimatambitionerna betydligt med en ny klimatlag, klimattullar och en bättre utsläppshandel. Samtidigt har vi en svensk regering som raserar vår nationella klimatpolitik. Ska vi få ned utsläppen de närmaste åren står hoppet till att vi får en bättre politik via EU.

Men EU kan ännu bättre. Med ett par enkla åtgärder skulle omställningen kunna påskyndas. Det handlar inte bara om höjda målsättningar och skärpta lagar. EU måste ompröva gamla dogmer och öka investeringarna för att minska utsläppen. Några exempel:

  • Alla EU-subventioner som ökar utsläppen av växthusgaser bör avvecklas, det ska gälla alla områden, även jordbruket.
  • Låt länder gå före och införa högre miljökrav, men aldrig lägre, även när det gäller varor på EUs inre marknad. Det driver på utveckling och innovation.
  • Påtvinga inte länder privatiseringar och marknadsmodeller som gör det svårare att stödja nationell sammanhållen järnväg, subventioner till klimatsmarta bostäder eller som låter elpriserna rusa.
  • Minska lobbyismens makt i EU och öka öppenheten. Det gynnar folkrörelser som miljörörelsen och minskar storföretagens makt.

 

Vi har några få år på oss att få ned utsläppen. Då måste även EU vara berett att överge gamla dogmer i en ny verklighet. Det gäller inte minst synen på statsstöd, något som EU i princip är emot. Det samtidigt som USA ger massiva stöd till förnybar energi, elbilar och nya järnvägar. USA kopplar dessutom stöden till att företagen ska ta regionalt ansvar och ge goda arbetsvillkor. 

Även Kina ger omfattande statsstöd vilket har gjort att de dominerar tillverkningen av solceller och är långt framme när det gäller elfordon. I en sådan värld framstår det som direkt naivt att EU hindrar länder som vill ge stöd till gröna investeringar. Vi ser redan hur jobb försvinner när batterifabriker väljer USA istället för Europa och vi är helt beroende av diktaturen Kina för solceller.

En kapplöpning om att ge mest stöd till grön omställning är en bra kapplöpning. I den måste vi delta. Med investeringar kommer också viktiga nya gröna jobb i framtidsbranscher. 

 

Rysslands överfall på Ukraina ställer också helt nya krav på EU. Det krävs uthållighet och sammanhållning för att hjälpa Ukraina att försvara sig, och därefter att återuppbygga sitt land så att flyktingarna kan återvända hem. EU får inte svika. Putins ombud i EUs ministerråd, Ungerns Orbàn, bör fråntas rösträtten. Ickedemokratier som Ungern ska inte tillåtas sabotera EUs arbete. Även om det värsta sker och Trump åter väljs till president i USA måste EU stå fast i stödet för Ukraina.

Om Ukraina vill gå med i EU, och det mesta tyder på det, så måste EU reformeras. EU bör omvandlas i riktning mot att bli en alleuropeisk organisation öppen för alla Europas demokratier. Det står i motsatsställning till att försöka bilda ett Europas Förenta Stater där ständigt mer makt samlas i Bryssel. 

 

Det saknas inte utmaningar för den Europeiska Unionen. Samtidigt ökar risken för att även EU-parlamentet får en blåbrun majoritet efter valet i juni 2024. Vi vet vad det innebär, usel klimatpolitik, ökade klassklyftor och att invandrare görs till syndabockar. 

Jag hoppas och tror på en annan utveckling där det kan skapas progressiva majoriteter i EU. En valframgång för vänstern, men även bra val för gröna och socialdemokrater i EU-valet i juni bidrar till det. Ett starkt val för rödgröna partier i EU-valet blir dessutom ett viktigt steg på vägen för att byta regering i Sverige 2026.

Jag ser fram emot våren, valrörelsen och sommaren. Jag ser fram emot det fortsatt nära samarbetet mellan den finska, danska och svenska vänstern i EU. Mycket står på spel och vi kan vinna det här. 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.