Tre frågor till Paleface om Eurovisionsbojkott

av Lasse Garoff

Paleface (Karri Miettinen) var en av ca 140 konstnärer och artister som skrev under ett upprop att bojkotta Eurovisionsfinalen i Israel 2019.

1. Vad fick dig att skriva under?

– Jag har länge följt med situationen i Palestina. Det är helt klart att det som pågår där är en olaglig ockupation, och att Israels bosättningar på Västbanken och i östra Jerusalem strider mot internationell rätt. Min bägare rann över i maj under demonstrationerna i Gaza då israelisk militär öppnade eld mot demonstranterna. Våldet utreds nu av FN som krigsförbrytelser.

– Flera saker i konflikten är tolknings- eller till och med åsiktsfrågor. Men bosättningarna på Västbanken och i östra Jerusalem hör inte till dem. Hela situationen förfärar mig som människa, artist, människorättsförespråkare och pappa. Så när jag hörde om uppropet i The Guardian beslöt jag mig för att skriva under.

2. På listan finns ett tiotal finländska konstnärer och artister som Aki Kaurismäki, Noora Dadu, Martti Suosalo med flera. Var det ett gemensamt beslut av er att skriva under?

– Jag känner ju nog de flesta av dem. Men vi har alla gjort självständiga beslut. Det är stora namn som finns på listan, och det är bra. Det visar på sitt sätt på styrkan i ett upprop som det här. Ett namn som överraskade mig var den belgiska tenoren Helmut Lotti. Det visar på hur BDS–rörelsen mot Israel (Boycott, Divest, Sanctions) populariseras och blir allt mer mainstream.

3. Vad hoppas du att ska hända nu?

– Nå, adressen offentliggjordes i höstas och i bästa fall skulle fler artister träda fram, kanske vägra att delta. Man kan jämföra det här med att stora idrottsevenemang ordnas i länder som bryter mot mänskliga rättigheter, som till exempel fotbolls-VM i Qatar år 2020. Då kan idrottare ta ställning genom att bojkotta mästerskapen. Den finländska fotbollsspelaren Riku Riski meddelade till exempel i januari att han vägrade delta i landslagets träningsläger i Qatar av etiska skäl.

– Det här så här en artist eller idrottare kan påverka. Överlag är en bojkott ett effektivt sätt att göra en skillnad. Om man låter bli att köpa paprikorna så kommer de att märka det i den andra änden. Överlag kunde man använda den metoden mera för att utöva påtryckning. Jag har alltid varit den som skrivit under och tagit ställning.

Foto: Janne Wass

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.