Utländska bloggare och frilansjournalister blir ”utländska agenter” i Ryssland

av Janne Wass

Ryssland planerar att utvidga sin lagstiftning kring så kallade ”utländska agenter” till att omfatta privatpersoner och juridiska personer som får betalt från utländska medier eller icke-statliga organisationer. Enligt ett förslag som i går presenterades för duman, kommer i framtiden bloggare, frilansjournalister eller till och med vanliga människor som delar artiklar på sociala medier, att tvingas nämna att informationen de delar kommer från en ”utländsk agent”.

Ryssland introducerade redan 2017 en lag som förvandlade alla utländska medier och icke-statliga organisationer, inklusive människorätts- och pressfrihetsvakthundar, till så kallade utländska agenter, vilket innebär att deras verksamhet kontrolleras av myndigheterna. Det nya lagförslaget stipulerar att också privatpersoner eller juridiska personer som får betalt av utländska medier eller till exempel pressfrihetsorganisationer för att ”sprida information” måste registrera sig som en juridisk enhet hos det ryska justitieministeriet och i alla artiklar eller inlägg nämna att hen är en ”utländsk agent”. Straffet för att underlåta detta kan bli upp till nästan 80 000 euro i böter, skriver människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

HRW är en av tio organisationer, inklusive Amnesty International och Reportrar utan gränser, som publicerat ett upprop för duman att förkasta lagförslaget. Enligt organisationerna äventyrar lagförslaget pressfriheten och journalisters och bloggares arbetsmöjligheter. Den oppositionella webbsidan khodorkovsky.com påpekar också att lagen kan användas också för att tysta ner dissidenters röster på sociala medier. Enligt webbsidan kan lagen tolkas som att varje person som länkar till en text av en ”utländsk agent” också i sin uppdatering måste påpeka att informationen hen sprider härrör sig till en ”utländsk agent”, eller annars löpa risk att myndigheterna anmäler inlägget till plattformarna för att inte följa rysk lag. Det i sin tur kan leda till att folk drar sig för att sprida dylika inlägg. Då det gäller bloggare kan till exempel också ryska bloggare utomlands råka illa ut om de till exempel skriver politiska blogginlägg, och kan då också bli klassificerade som utländska agenter. Enligt khodorkovsky.com, som drivs av nätverket kring den oppositionella exil-oligarken Michail Chodorkovskij, har redan flertalet fängelsedomar utdelats för inlägg på sociala medier, och webbsidan varnar för att lagen skulle göra det ännu lättare för myndigheterna att förfölja och tysta ner oppositionella röster.

Lagen skulle enligt webbsidan också utgöra ett hot mot ryska frilansjournalister som arbetar sporadiskt för de medier som har tvingats registrera sig som utländska agenter. Enligt de tio undertecknarna av uttalandet till duman är lagförslaget ytterligare ett hot mot den redan strikt kringskurna pressfriheten i Ryssland. Enligt uttalandet skulle lagen avskräcka ryska frilansjournalister att samarbeta med utländska medier eftersom bara samröret med utländska medier kan leda till att de kan läggas till listan på utländska agenter – en lista som för övrigt godtyckligt kan uppdateras av justitieministeriet utan domstolsbeslut.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.