Var ska jag köpa böcker?

av Janne Wass

För den som vill köpa fysiska böcker på nätet möjligast etiskt är det många grynnor som ska navigeras, och i slutändan blir man tvungen att prioritera. Med tanke på författare och utgivare är det bästa ofta att handla med så få mellanhänder som möjligt, till exempel på förlagens egna webbutiker. Ur miljö- och hållbarhetssynvinkel är begagnade böcker ofta att föredra, och man kan hitta relativt nyutgivna dito på olika antikvariattjänster. På inhemska antikvaari.fi säljer finländska antikvariat sina böcker, och 95 procent av intäkterna går till bokhandlarna. Antikvariat.net samarbetar med utvalda antikvariat i Norden. Svenska köp&sälj-tjänsten Bokbörsen har också en finländsk sida, och samarbetar med svenska antikvariat och privata försäljare.

Biblio.co.uk är min personliga favorit då det gäller utländska böcker. Också den tjänsten samarbetar direkt med bokhandlare runtom i världen, som får merparten av inkomsterna, och bolaget sätter undan en del av vinsten för läskunnighetsprojekt och för att bygga bibliotek i Sydamerika. Alibris (inte Adlibris) är ett amerikanskt bolag som samarbetar med tredje parter och säljer både nya och begagnade böcker. Vill man undvika Amazon, bör man skippa populära AbeBooks, som i dagens läge ägs av Amazon.

Också då det gäller enskilda webbantikvariat finns det vissa betänkligheter. Till exempel World of Books, Better World Books och Book Depository sysslar också med välgörenhet och säljer begagnade böcker, men har kritiserats för att med hjälp av sina gigantiska lagerutrymmen och så kallade ”book sweeps” av restlager och nedlagda bibliotek dumpa priserna. Book Depository har dessutom nyligen köpts upp av – vem annars? – Amazon.

Vill man ha nya böcker och således direkt stöda förlag och författare, finns i Finland och Norden ett redan i dag välutvecklat nätverk av webbutiker. Svenska Adlibris är Nordens största bokhandel på nätet med ett brett utbud av både nordiska och övriga böcker. Det Bonnierägda bolaget har dock fått viss kritik för prisdumpning och för att det ger en enskild aktör oproportionerligt stor makt på på marknaden. Ett snabbt växande inhemskt alternativ med ett något mindre utbud är booky.fi, som äger partihandeln Suomen kirjastopalvelu och Porvoon kirjakeskus, och som i dag också betjänar Akademiska bokhandeln. Vidare finns till exempel svenska CDON, som också har en finsk sida, och Bokus, som även levererar till Finland.

Att använda sig av köp&sälj-tjänster som Bokbörsen, huuto.net, eBay eller olika Facebookgrupper som till exempel ”Svenskspråkiga böcker i Finland – köp byt sälj” är ett sympatiskt sätt att kringgå kommersialismen kring bokhandeln, även om det kan vara svårt att hitta specifika och mer ovanliga böcker på dem. Den utbredda bokhandeln mellan privatpersoner har dock kritiserats för att den hotar att slå ut små professionella bokhandlar och antikvariat.

Hittar du inte vad du söker på nätet? Ett tips är sidan bookfinder.com, som gör metasökningar på över 100 000 bokhandlar, inklusive Bokbörsen och Biblio, till exempel. Också den sidan ägs visserligen av Amazon.

Läs också: Slavhandeln bakom Amazons globala framgång.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.