Framtidsutsikter i svensk politik

av Lisa Gemmel

Den 2 juni släpptes de svenska politiska nördarnas favoritundersökning: Statistiska centralbyråns partisympatiundersökning (PSU). Två gånger per år frågar Sveriges statistikmyndighet medborgarna om hur de skulle rösta om det var val idag. Med mindre än ett och ett halvt år kvar till valet den 11 september 2022 börjar opinionsundersökningar få ett värde och PSU:n är den som av alla opinionsundersökningar de senaste valen legat närmast valutgången.

Efter valet 2018 tog det 129 dagar att bilda regering. Med januariavtalet, 73 punkter som skulle genomföras under mandatperioden, kunde Centerpartiet och Liberalerna till slut tolerera att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven fick bli statsminister. Det finns ingenting i PSU:n som visar på att det kommer att bli enklare att bilda regering den här gången.

Mellan de två blocken som skulle kunna utgöra regeringsunderlag – en blåbrun sörja med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna och en spretig rödgrön grupp med Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – är det oerhört jämnt. Den blåbruna sörjan samlar 48,3 procent av väljarna och de rödgröna 50,4 procent. Både Liberalerna och Miljöpartiet ligger under 4-procentsspärren för att ta sig in i riksdagen, där Liberalerna har det kämpigast med sina 2,5 procent av väljarkåren. Samtidigt vägrar Centerpartiet än så länge att inkludera Vänsterpartiet i någon form av regeringsunderlag, då de anser det vara ett ”ytterkantsparti”, samma epitet som de gett Sverigedemokraterna.

Regeringsbildningen 2022 riskerar att bli lika lång som den 2018, men några avgörande frågor inför valet börjar utkristallisera sig. Tryggheten kommer att stå i fokus. Det finns en otrygghet som många känner kring migration, brott och gängvåld, men skrapar man på ytan handlar det för många också om ett samhälle som har övergivit dem. Posten och mataffären har försvunnit från orten. Sjukförsäkringen och pensionen som skulle garantera trygghet levererar inte. Den svenska välfärdsstaten krackelerar.

Ska de rödgröna lyckas bli störst, måste Socialdemokraterna fokusera på att återuppbygga välfärdsstaten. I valet måste de gå fram med konkreta förslag på att återuppbygga sjukförsäkringen så att den som är sjuk faktiskt kan lita på att den får ersättning. Skolan måste frigöras från marknaden och skolkoncernerna förbjudas. Pensionerna måste höjas. Men de kommer inte att vara ensamma på den planhalvan.

Sverigedemokraterna har även förstått otryggheten som ligger under ytan. Nu när de har vunnit migrationsfrågan har de gått vidare till välfärden. Den stora frågan partiet driver just nu är den om bättre pensioner för låg- och medelinkomsttagare. För det rödgröna blocket är det här riktigt farligt.

För de politiska nördarna kommer opinionsmätningarna och regeringspusslet att vara i blickfånget fram till valet, men för vanligt folk är det tryggheten som är viktigast. Socialdemokraterna vill inte under några omständigheter att Sverigedemokraterna ska ingå i ett regeringsunderlag. Menar de allvar med det är det ett enda fokus som måste gälla under valrörelsen och det är att återupprätta välfärdsstaten.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.