Fenomenet ränta på ränta kommer att leda till att den rikaste tiondelen av finländarna äger 90 procent av alla landets tillgångar om femtio år, visar en statistisk modell. Vi kan alltså inte lämna ekonomin åt finansmarknaden, skriver Jan Rundt.
I juni i år publicerade Statistikcentralen en rapport om hur fördelningen av finländarnas nettoförmögenhet utvecklats (alltså folks tillgångar minus de skulder de har, se diagram 1). Det som kanske överraskar är att den ljusblå linjen längst ner i diagrammet inte beskriver en fattig minoritet, utan hälften av befolkningen i landet. I den situation som råder i dag innehar alltså en representant för den rikaste tiondedelen av befolkningen i medeltal ungefär 40 gånger så mycket förmögenhet efter skulder som en representant för den mindre bemedlade hälften av befolkningen. Och den här obalansen har vuxit konsekvent under de senaste tjugo åren.
De rikaste drar ifrån
Den enda befolkningsgruppen vars relativa andel av kakan har ökat under den här tiden är enligt Statistikcentralens uppgifter den rikaste tio procenten. Och inte bara det, takten med vilken den rikaste tiondedelens ekonomiska övertag ökar stegras också med tiden. I diagram 2 kan man se hur den här utvecklingen skulle se ut om den fortsatte femtio år framåt i tiden i precis samma takt.
2 kommentarer
Intressant, tror jag, för just nu hinner jag inte läsa artikeln ordentligt. Tror dock inte att det är kapitalismen man skall skylla på (i alla fall helt och hållet). Kapitalism är en ny företeelse. Och även före kapitalismen var förmögenheterna ojämnt fördelade. Troligen till och med mera ojämnt än idag. Kapitalismen bygger ju på meritokrati, som är skoningslös mot oduglingar (någon generation kan de väl hålla i arvet….).
Jag saknar alltså en hänvisning till Vilfredo Pareto. Han var väl den första som noterade att oberoende av tid och samhällsskick har 20 % av befolkningen 80 % av tillgångarna. Stämmer såväl för Paretos Italien som Maos Kina som romartiden. Paretos ”upptäckt” är lustigt nog applicerbar på en massa andra fenomen i världen. ”Den som har skall få mer”. Mig stör det inte (trots jag hör till den fattiga delen). Så länge inte de rika cementerar sitt ägande genom lagstiftning, typ artistokrati.
PS Innehåller den rikaste tiondedelen, som har 84 % av börsaktierna, också pensionsbolagen (de är väl ofta de största ägarna)?
Tack för din kommentar, hoppas du ännu hinner läsa artikeln ordentligt!
Att kapitalismen skulle vara skoningslös mot oduglingar kan jag inte kommentera, men det finns ju inget som säger att inte de som ärver en förmögenhet kan vara tillräckligt dugliga för att låta den t.ex. förbli investerad i ett pålitligt fondbolag, och fortsätta fördubbla sig med 10 års mellanrum. Man måste vara fasligt oduglig för att misslyckas med den inte så särskilt svåra uppgiften.
Paretos teorier från det förra sekelskiftet kan förstås vara intressanta och ett faktum är att vi idag lever i en tid då koncentrationen av egendom ökar och min uträkning visar att om den utvecklingen fortsätter likadant är vi snart i en mycket mer ojämlik sits än den som Pareto skrev om, och det vill vi väl ändå inte.
Vi måste väl kunna tänka oss att mänskligheten utvecklas och precis som vi har kunnat råda bot på barndödlighet, analfabetism, massvält och farsoter så kan vi också använda vår tids mycket avancerade vetenskap för att råda bot på enorm socioekonomisk ojämlikhet.
Särskilt om lösningen kan vara så enkel som att räkna ut en passlig skatteprocent på investeringsvinster och därmed undvika att ränta på ränta koncentrerar all egendom i några få personers händer.
Vad gäller din fråga om börsaktierna så hänvisar jag till min källa, Statistikcentralen: http://www.stat.fi/til/vtutk/2016/vtutk_2016_2018-06-05_kat_003_fi.html