Kostymdrama med driftsstyrda aktivister

av Lasse Garoff

Den tredelade miniserien ­Aktivisterna utspelar sig i Helsingfors 1904–05, mot slutet av Finlands tid som ryskt storfurstendöme. Tsar Nikolaj II har inlett sina förryskningsåtgärder i Finland som tidigare åtnjutit en viss autonomi. Åtgärderna omsätts i praktiken av generalguvernören Nikolaj­ Bobrikov, vilket leder till ett växande missnöje bland befolkningen. En marginell grupp i landet förespråkar väpnat motstånd, och de går under benämningen ”aktivisterna”, och det är dem som serien handlar om. Serien är regisserad av Lauri Maijala,­ och skriven av Lauri Maijala och Erik ­Söderblom.

Det första avsnittet skildrar Eugen­ Schaumans (spelad av Oskar Pöysti)­ väg till självmordsattentatet mot Bobrikov, det andra Lennart Hohen­thals­ (Pelle Heikkilä) våghalsiga försök att, av pur fåfänga, nå hjältestatus som motståndsman. Det sista avsnittet skildrar en grupp skolelever med Arvi Nikolainen (Elias Westerberg) i spetsen som hetsas av en amoralisk äldre motståndsman (Marc Gassot) att bli ”Blodhundarna”, en oberäknelig motståndsgrupp som utför mord och attentat mot ordningsmakten – eller vem som helst som de råkar ta för dess medlöpare.

Serien utspelar sig fräscht nog på tre språk, finska, svenska och ryska, och skildrar snyggt den flerspråkiga verkligheten i storfurstendömet. Det kan ses i kontrast mot det kritiserade produktionsbeslutet att göra filmen om den svenskspråkiga målaren Helene Schjerfbeck (Helene, premiär 2020) enspråkigt finsk. Kanske vi rentav kan se fram emot en ny epok med mindre språklig beröringsskräck inom finländsk film och teve.

Det första avsnittet handlar om Schauman, vars berättelse är mest bekant. Den socialt hämmade Schauman skjuter Bobrikov för att flickan han friar till ger honom korgen, vilket framställs i ett nästan impressionistiskt flöde av bilder och scener vars historiska innebörd inte riktigt etableras. De två återstående avsnitten andas en smula lättare då deras huvudkaraktärer inte är lika välkända, och handlingen med gott samvete kan återberätta huvudpersonernas färgstarka historier.

Som helhet andas serien en grundmurad skepsis mot den hjältegloria som dessa profiler omgivits av i en nationalistisk historieskrivning, och vackert så. Men mycket krut läggs på att dyka ner i karaktärernas djupa själsliv, vilket med tanke på seriens historiska anspråk känns onödigt psykologiserande. I sin iver att peta ner hjältarna från sina piedestaler går Maijala och Söderblom så långt för att ifrågasätta deras motiv att hela storfurstendömet förefaller vara befolkat av idel machavelliska cyniker med dunkla lojaliteter eller freudianskt överspända kärnfamiljer. Omständigheterna för handlingen känns inte sällan så uppskruvade att det är svårt att förhålla sig till karaktärernas handlande.

Aktivisterna är en snygg serie. Den använder sig av ett gediget kameraarbete med djärvt foto som inte skyggar för ett symboliskt laddat bildspråk, och skådespelarinsatserna känns genomgående solida. Aktivisterna är ett präktigt kostymdrama om Finlands politiska historia.

Lasse Garoff

Aktivisterna. Finland, 2019. Regi: Lauri Maijala. Manus: Lauri Maijala, Erik Söderblom. I rollerna: Pelle Heikkilä, Oskar Pöysti, Anna Hultin, Andrei Tsumak, Stella Laine, Elmer Bäck, Pekka Strang, Jan Korander, Marc Gassot, Elias Westerberg, Linda Manelius m.fl. Produktion: Helsinki Film. 
Serian finns att se på Yle Arenan.

1 kommentar

Carl-Magnus Fogelholm 18 november, 2019 - 19:50

Jag håller i stort med om din analys av aktivistfilmen som jag fick se redan på premiären. Bra kameraarbete, fina skådespelarprestationer men onödig anspelning av Eugens förhållanden till sin syster. Jag var inte helt nöjd med bilden av Konni Zilliacus som var min mors farfar. Min bok ”Konni Zilliacus – patriot i ofärdstider” strävar att berätta sanningen om aktivisternas motivation för sitt motståndsarbete mot förryskningen. Boken utkom lämpligen till bokmässan i höst. Undrar just om förlaget skickat ett ex av boken till Ny Tid?
Mvh
Carl-Magnus Fogelholm

Reply

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.