Fossiljättarna lobbar sönder klimatöverenskommelser

av Christin Sandberg

Världens största gas- och oljebolag fortsätter sätta agendan för klimatpolitiken. Genom att satsa miljarder på lobbning har man lyckats stoppa framgångarna för Parisavtalet. Inte minst genom att få klimatmötet i Madrid att bli en flopp.

Klimatmötet i Madrid i december förra året beskrivs av många som en besvikelse. Trots press från Greta Thunberg- och miljontals andra unga klimataktivister världen över lyckades inte länderna enas ens om de viktigaste frågorna. Bakom fanns istället mäktiga energi- och oljejättar, som sponsrade mötet och utövade stort inflytande på dess innehåll, uppbackade av EU, USA och andra länder.

– COP25 i Madrid finansierades av några av Spaniens största producenter av koldioxid och andra företag inom den fossila bränsleindustrin. Det är företag som förknippats med både klimatbrott och brott mot mänskliga och arbetarrättigheter, säger Taylor Billings, pressekreterare för det globala nätverket Corporate Accountability.

Billings menar deras ekonomiska bidrag gav företagen möjlighet att förbättra sina varumärken – göra dem ”grönare” – samtidigt som de ökade deras tillgång till och inflytande över förhandlingarna.

Mötet hade dessutom föregåtts av en penningstinn lobby från världens största multinationella gas- och oljejättar. Sedan Paris-avtalet har Shell, BP, ExxonMobil, Total och Chevron lagt närmare en miljard euro på lobbning och åtgärder för att motverka avtalet.

Gas- och oljeföretagen håller fler än ett möte per vecka för att påverka EU:s beslut i frågor som rör klimat och energi. Det framkommer i en rapport som getts ut av frivilligorganisationerna Corporate Europe Observatory, Food & Water Europe, Jordens vänner och Greenpeace EU.

Kartläggningen visar att de fem oljejättarna har 200 anställda lobbare i Bryssel, och att de har hållit 327 möten på hög nivå med EU-kommissionärer sedan Jean-Claude- Juncker blev ordförande för EU-kommissionen 2014.

Underlaget för studien är uppgifter som företagen själva lämnat till EU:s transparensregister för lobbning och EU-kommissionens offentliga möteskalender.

”Vi ber inte om ursäkt”

– Stora förorenare som Shell, BP och deras lobbygrupper har försenat, försvagat och saboterat EU:s handlingskraft i klimatpolitiken på grund av de stora summor de lagt på lobbyverksamhet. Över en kvarts miljard under det senaste decenniet köper en hel del tillgång till och inflytande i Bryssel, säger Pascoe Sabido från Corporate Europe Observatory.

Det har bidragit till att urvattna åtgärder för att främja förnybar energi och energieffektivisering och nå växthusgasmålet och samtidigt sett till att säkerställa fortsatt lukrativa subventioner för den fossila bränsleindustrin, menar rapportförfattarna.

– Vi ber inte om ursäkt för att vi pratar med beslutsfattare och tillsynsmyndigheter runtom i världen för att göra vår röst hörd i avgörande ämnen som klimatförändringar och hur man hanterar dem, säger Anna Golub, talesperson för oljebolaget Shell på Londonkontoret, i en skriftlig kommentar.

Hon fortsätter:

– Vi är väldigt tydliga med vårt stöd till Parisavtalet och vilka steg vi tar för att hjälpa till att nå samhällets behov av mer och renare energi.

Enligt rapportförfattarna har företagens lobbyverksamhet bidragit till vinster på närmare 80 miljarder euro 2018 för de fem största gas- och oljejättarna. Samma företag var ansvariga för 7,4 procent av de globala växthusgasutsläppen mellan 1988 och 2015.

Krav på utestängning

I Madrid förhandlade länderna kring detaljer från det globala klimatavtalet, det så kallade Paris-avtalet, från 2016. Parisavtalet är en överenskommelse om minskade utsläpp av växthusgaser och stöd till dem som drabbas av klimatförändringarnas effekter. Den globala temperatur-ökningen ska hållas långt under –
2 grader jämfört med läget under den förindustriella tidsperioden, och det finns en överenskommelse om att de stater som skrivit under avtalet ska jobba för att den ska stanna vid 1,5 grader Celsius.

I Madrid skulle deltagarländerna bland annat försöka enas om regler för handel med utsläppsminskningar mellan stater, men den frågan sköts upp på framtiden.

Enligt Corporate Accountability får utsläppsjättarna uppbackning för sin sak från Australien, EU, USA och Kanada. USA och Brasilien är till exempel två av länderna som hellre vill göra uppgörelser med enskilda länder än att binda sig till en internationell överenskommelse.

I kampanjen ”Fossilfri politik” som runt 200 civilsamhällsorganisationer står bakom ställs krav på att gas- och oljeindustrin hålls utanför politiken.

– Att lobbare från tobaksindustrin skulle förhandla om våra hälsovårdslagar är idag otänkbart, och på samma sätt bör vi hantera lobbare som representerar den fossila bränsleindustrin. Vi måste sätta stopp för privata möten, mysiga tillställningar och svängdörrar och stänga fossilindustrin ute från den politiska beslutsprocessen rörande klimatkrisen, säger Frida Kieninger från Food & Water Europe.

Klimat- och energipolitik måste bedrivas i allmänhetens intressen, menar klimatorganisationerna.

För att uppnå detta föreslår de bland annat att det uppförs en brandvägg som skyddar de demokratiska institutionerna från och utestänger de fossila bränsleföretagen, att man ser till att förhindra intressekonflikter mellan politiker och fossilindustrin och slutar ge förtur till multinationella företag i fossilindustrin.

Organisationerna kräver också att företagen som driver på klimatförändringarna och bryter mot mänskliga rättigheter genom att orsaka miljöförstöring och död där de är verksamma, ska ställas till svars för sin verksamhet.

– Verkliga framsteg kommer bara att kunna ske om de stora utsläpparna kastas ut och de människor som drabbas värst av klimatförändringarna kan ställa företag och regeringar till svars för deras verksamhet både nu och historiskt, säger Taylor Billings.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.