Hosni Mubarak död

av Janne Wass

Egyptens tidigare president Hosni Mubarak har dött, 91 år gammal. Det uppger internationella nyhetsbyråer.

Mubarak styrde Egypten med järnhand mellan 1981 och 2011, då han fälldes i samband med den arabiska våren. Som kommendör för Egyptens flygvapen blev han krigshjälte i samband med Jom Kippurkriget 1973, och två år senare utsågs han till Egyptens vicepresident av sittande presidenten Anwar Sadat. Då Sadat mördades 1981, blev Mubarak president, en maktposition som han inte släppte ifrån sig innan de stora protesterna 2011.

Med militärens stöd styrde Mubarak ett stabilt Egypten med goda relationer till USA – ett USA som betalade gigantiska summor för att använda Egypten som som sina ögon, öron och muskler i Arabvärlden. Mubarak lyckades genom en sträng säkerhetspolitik – både vad gällde inre och yttre hot – hålla stånd mot oppositionella, mot väpnade motståndsgrupper och mot den allt starkare islamismen i regionen. Detta var också en av orsakerna till att att Mubarak klarade av att i årtionden bevara den bräckliga freden med Israel.

Samtidigt var han för många fattiga, oppositionella och inte minst för de unga egyptier som i 18 dagar i streck protesterade på Tahrirtorget i Kairo en övervintrad farao som lämnade efter sig ett politiskt arv av korruption, despotism, polisbrutalitet och stora ekonomiska problem. För många representerade Mubarak rovkapitalism och autokrati.

Han dömdes 2012 som ansvarig för mordet på över 200 demonstranter under den egyptiska revolutionen 2011, och fängslades. 2015 dömdes han också för storskaligt försnillande av skattepengar. Han tillbringade inalles sex år i fängelse, mestadels på sjukhusavdelningen.

Efter att Mubarak störtats 2011 hölls Egyptens första fria val 2012, vars vinnare blev islamisten Muhammad Mursi. Mursi blev ändå inte långvarig på posten, utan avsattes i en kupp efter massprotester år 2013. I praktiken rörde det sig om en militärkupp som leddes av landets ”säkerhetschef”, general Abdel Fattah al-Sisi, som sedan dess varit president. Det var också under al-Sisis styre som domen mot Mubarak rörande mordet på demonstranterna upphävdes. Han frigavs 2017 och har sedan dess vårdats på sjukhus. Många av de personer ur Mubarak-administration som dömdes efter arabiska våren har långsamt men säkert fått sina domar upphävda, och den politiska friheten har igen inskränkts genom nystiftade lagar. Det finns många som befarar att al-Sisi kommer att bli en ny Hosni Mubarak.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.