Trött på debatten om jämställdhet!

av Ny Tid

Låt oss tala om verkliga problem – om bristen på beslut tagna på saklig grund.

I början av året inledde EU:s nya jämställdhetsinstitut sin verksamhet. Institutet är placerat i Litauen och ska stödja EU:s institutioner och medlemsländer i arbetet med att bekämpa könsdiskriminering och främja jämställdhet.

Sedan 1999 är jämställdhet ett uttalat mål för EU:s arbete. I planen för 2006–2010 prioriterar man bland annat att arbeta för kvinnors och mäns lika deltagande i beslutsfattandet och en jämställd arbetsmarknad.

Redan i Romfördraget, år 1957, skrev man om rätten till lika lön för lika arbete, men än i dag har männen 15 procent högre lön än kvinnorna. En kvinna arbetar gratis åtta veckor per år, som en parlamentsledamot uttryckte det.

Enligt en ny rapport går 80 procent av kvinnorna och 75 procent av männen ut gymnasiet. 59 procent av studenterna på universiteten är kvinnor. Ändå är arbetslösheten högre bland kvinnor, lönerna är lägre och arbete på deltid är vanligare.

EU har långt kvar till lika villkor för kvinnor och män, konstaterar Peter Nordebo i den rapport som han överlämnade till EU-kommissionen i år. Kommissionens talesman, Friso Roscam Abbing anser att det är en paradox att kvinnornas höga utbildningsnivå inte syns på arbetsmarknaden och menar att det beror på att kvinnorna fortfarande tar det största ansvaret för hem och familj.

En del parlamentsledamöter har uppmanat kommissionen att arbeta för bättre möjligheter att förena yrkesliv och familjeliv, se till att samhället betalar mer av kostnaderna för att vara förälder och att fler får tillgång till barnomsorg.

Det är tydligt att de som har den politiska makten inte saknar kunskap. Men de saknar vilja att fatta beslut på saklig grund – och ingen annan.

Mål och principer för jämställdhet på en övergripande nivå är lätta att formulera, men att förverkliga dem kräver en jämlik människosyn. Om en jämlik människosyn rådde i EU hade vi fått se konkreta åtgärder långt tidigare.

Det som har hänt i år är att man har öppnat ett jämställdhetsinstitut. Detta samtidigt som parlamentet röstade ner ett förslag om att alla politiker ska utbildas om jämställdhet, och även ett förslag om att stödja en arbetsgrupp för jämställdhet.

Femtio år efter Romfördraget har man slagit fast att vi kan fortsätta att fatta beslut utan saklig grund.

Gordana Malesevic

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.