Centern & SFP bromsar regeringens klimatåtgärder

av Janne Wass

Finlands regering presenterade i början på förra veckan stolt sin nya klimatpolitiska vägkarta, med hjälp av vilken landet ska tänkas bli koldioxidneutralt år 2035. De konkreta åtgärderna var efter mötet i Nordsjö lätt räknade på ena handens fingrar. Den största given av mötet var att regeringen beslöt att grunda en klimatfond. Pengarna kommer från statens utvecklingsbolag Vake, som regeringen Sipilä hade stora planer på då den flyttade över merparten av statens aktieinnehav till, men som i praktiken gått i stå. Övriga åtgärder som regeringspartiernas riksdagsledamöter beslöt om var en sänkning av industrins energiskatt till EU-minimum och ett slopande av skatteåterbäringen till energieffektiva industrier vad fossila bränslen anbelangar.

Förhoppningen är att de sistnämnda åtgärderna ska sporra industriföretagen att i snabb takt öka användningen av förnybar energi. Det är ändå ganska mycket morot och väldigt lite käpp över dessa åtgärdsförslag, och miljöorganisationerna var efter mötet besvikna.

Det som många miljöorganisationer ändå hoppats på var att regeringen skulle besluta om åtgärder för att med snabb tidtabell fasa ut bränningen av torv i energisyfte. Organisationerna hade all orsak att vara pessimistiska inför mötet, eftersom regeringspartierna Centern och Svenska folkpartiet tydligt markerat att statsstödet till torvbranschen inte kommer att slopas under denna regeringsperiod. Båda partierna säger sig stöda planen på att halvera utsläppen från torvförbränning till och med 2030, och fasa ut torvanvändningen till 2035. Men eftersom båda partierna har starkt stöd bland jordägare och markanvändare, skulle det vara politiskt ofördelaktigt för dem att i detta skede sitta med i en regering som slopar regeringens torvstöd.

Miljöorganisationerna påminner om att ett förbud på torvanvändning i energisyfte i ett slag skulle ta hand som 40 procent av de utsläppsminskningar som krävs i Finland. Centern uppger för sin del att man vill vänta och utveckla andra användningsändamål för torven innan den fasas ut. Ordföranden för Finlands naturskyddsförbund, Harri Hölttä kallar ändå det här för dagdrömmar, och uppger enligt ett pressmeddelande att ”den bästa användingen av torv, ur klimatets och miljöns synvinkel, är att den stannar kvar i kärret som en del av ett fungerande ekosystem.”

WWF Finlands klimatexpert Mia Rahunen säger att klimatmötet var ett steg på vägen, men saknar käppen vid sidan av moroten, och hade önskat sig mer konkreta åtgärder, bland annat ett slopat torvstöd. Det finns fortfarande ett stort glapp mellan regeringens klimatmål och den utsläppsminskning som kommer att uppnås med de åtgärder som än så länge är planerade.

Foto: Lauri Heikkinen/Statsrådets kansli

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.